Het voorjaar van 2021

De winter, met de hierbij behorende Kapha tijd, is volgens Ayurveda niet voorbij  maar een overgang van het vroege voorjaar naar het late voorjaar, waarmee langzaamaan de Pitta tijd, de zomerperiode, zich aandient. Buiten is de sneeuw gesmolten, het weer klaart op, de lucht wordt lichter, de temperatuur zachter, de natuur ontwaakt.

In ons lichaam wordt de opgeslagen Kapha van de winterperiode ook opgeruimd en dat teveel voel je. Je merkt het aan zwaarte, loomheid, verkoudheid (het teveel aan Kapha loopt letterlijk uit je neus en het teveel aan slijm voel je in je bronchieen) je voelt je lusteloos, slap en vermoeid. Kort samengevat: Voorjaarsmoeheid!

Het verlangen naar en koesteren in de zon is groot en dat licht hebben we ook allemaal nodig.

Wat kun je zelf doen bij voorjaarsmoeheid?

Wanneer je jezelf lichter en fitter wilt gaan voelen kun je beginnen met het overstappen op lichtere voeding, en dan niet lichter in gewicht, maar lichter en makkelijker om te verteren. Want dat is waar het om draait in Ayurveda. Je mag het “Clean & Reset” noemen, ik spreek graag van “Reiniging van lichaam en geest & en Herstarten. “

In de winter is de spijsvertering sterker om zwaardere kost te kunnen verteren en je vuurtje brandt beter om kou van buitenaf te kunnen weren en je organen te beschermen. Met het voorjaar en de zomer in aantocht wordt de spijsvertering zwakker. Ga nu je aandacht richten op lichter verteerbare voeding en kijk(!) hoe bijzonder dat de natuur dat ons nu aanreikt:

Groenten zoals venkel, broccoli, bloemkool, courgette, bieten, snijbiet, asperge, bleekselderie, rabarber, waterkers en zoveel meer. De kruiden die je nu nog kunt gebruiken zijn de verwarmende zoals gember, geelwortel, peper, komijn, laurier maar ook de verse zoals tijm, rozemarijn, oregano, salie en natuurlijk als reiniging brandnetel en paardenbloem (hier kun je thee van drinken).

Van deze ingrediënten kun je heerlijke groentesoepen maken, dal , de granen gerst en gierst, boekweit zijn lichte granen, maar ook de basmati-rijst. Meestal witte, soms ook bruine, daarover geef ik bij ‘de activiteiten’ een uitleg. Hier staat ook het recept van de Lente soep.

Het is overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch: Ga dagelijks naar buiten, in de zon of regen. Zoek frisse lucht op , vooral met het vele thuiswerken doet een ommetje of een fikse wandeling je zo goed.

Met een warme olie massage, gevolgd door een kwartiertje in het Turkse stoombad( met munt en eucalyptus) help je jezelf ook de toxinen uit je lichaam te verdrijven. Bij deze Abhyanga zal ik niet zoals gewoonlijk afsluiten met een gezichtsmassage, maar gedurende de behandeling meer aandacht aan de voeten geven.

Deze Abhyanga bied ik aan van € 80,= voor € 70,= en met een kwartiertje stoomcabine erbij mag je € 90,= afrekenen. Er staat altijd een kop thee met een dadelsnack voor je klaar.

Is de Agnifabriek weer open ?

Jazeker, en ik ga geen lijstje opsommen waaraan je moet voldoen om te mogen komen en ook niet hoe goed ik alles schoonmaak en desinfecteer, maar ik ga er wel vanuit dat, wanneer je afspreekt, je je gezonde verstand gebruikt en je altijd afbelt wanneer je je niet goed of verkouden voelt.