Herfst, herfst, wat heb je te koop ?

“Weerbericht 21 september 2021; Droog, zonnig, met wat bewolking, zachte temperatuur, eigenlijk een zomerse dag….. “ En in dat woordje eigenlijk zit het grote verschil van een echte zomerse dag of zo’n dag in september. Want eigenlijk zegt misschien dat het je verbaast en je het niet meer zou verwachten. Nou, zomers is het dus niet meer en juist deze afgelopen weken heb je kunnen ervaren wat een seizoenswisseling is. De verwarming springt soms even aan en opeens doe je ’s ochtends ook al een jas aan, misschien zelfs een sjaal, net als in de avond. En hier gaat het nu precies om, de herfst heeft nu eenmaal andere eigenschappen dan de zomer en wanneer je jouw systeem wilt ondersteunen i.p.v. tegenwerken, pas je  tegenovergestelde eigenschappen toe.           De Vata energie neemt toe en wanneer je ook nog overwegende Vata constitutie hebt kun je dit al snel gaan merken. Je gewrichten voelen opeens stijver aan, soms pijnlijk. Koude handen en voeten, wat onrustiger in het hoofd, behoefte aan warm comfort-food  en geen salades meer. Je kunt je leefstijl als volgt gaan toepassen:

  • Kleed je warm, zo simpel, maar oh zo noodzakelijk
  • Ga naar de sauna, stoomcabine, boek een massage die Vata balancerend werkt
  • Pas je voeding aan, kook met seizoensgroenten, pompoen, vijgen ,noten, linzen, en eet warm, sowieso ’s avonds, maar als het kan ook als lunch bv soep ! en bewaar alle heerlijke saladerecepten voor volgend voorjaar of als je het niet kunt laten om soms een maaltijdsalade te eten, voeg dan voor zeker 1/3 deel warme linzen toe en gebruik rijkelijk een mooie olijfolie
  • Zoek verstilling en rust. In de natuur, die pronkt met bonte kleuren , wandel, doe yoga en mediteer wat vaker. De bewegende energie van Vata kan ook voor onrust in het hoofd zorgen en door meditatie breng je daar wat meer rust.
  • De droogte ga je op veel manieren ervaren. Drink dus meer warme thee, warm water, Chai of Golden milk. Doe een druppeltje sesamolie in je neus en oren als je de koude wind gaat voelen. Het beschermt je slijmvliezen.

Als je dit gaat voelen en ervaren kun je jezelf een stuk helpen om op een comfortabele manier de herfst door te komen en te genieten van kleuren en geuren en ontstaat er wellicht een gevoel van welbehagen.

de Agnifabriek is weer open, gun jezelf ontspanning en een extra moment van verzorging. Met 1 telefoontje heb je zo een afspraak gemaakt voor een massage. Kijk bij Activiteiten voor diverse aanbiedingen van behandelingen.