Ayurveda


Ayurveda, de ‘kennis of wetenschap van het leven’ heeft zich meer dan vijfduizend jaar geleden in India ontwikkeld. Het is een preventieve natuurgeneeskunde die staat voor bewustwording en zelfgenezing door middel van voeding, leefstijl, ontspanning, ademhalingsoefeningen, meditatie, massage, en rust.

Ayurveda is een holistische benadering, die voortkomt uit oude tradities en uitgaat van een totaalaanpak. Ze probeert onevenwichtigheid of ziekte te herstellen of te voorkomen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Ayurveda ziet het lichaam hierbij niet los van geest en natuur en ons bewustzijn.

Belangrijk binnen Ayurveda zijn de vijf elementen, ether (ruimte), lucht, vuur, water en aarde. Deze bevinden zich in ieder mens, in de natuur en in alles om ons heen. Ze vormen samen drie basisenergieën, Vata, Pitta en Kapha. Deze drie energieën (in Sanskriet de ‘Tri Dosha’s’ genoemd) zorgen in ons lichaam voor alle bewegingen, omzetting en vertering van voedsel en voor structuur. Iedereen wordt geboren met een unieke combinatie van deze drie dosha’s. Zijn zij in evenwicht, dan brengen ze gezondheid, maar zijn zij verstoord of uit balans door bijvoorbeeld verkeerde voeding of en ongezonde leefstijl, dan veroorzaken zij ziekte.

De ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde.