Witte of Bruine Basmati rijst ?

Uitleg over bruine en witte Basmati rijst

Ayurveda kijkt altijd naar * de kwaliteit van rijst, * wie het eet * wanneer je het eet.

Basmati rijst wordt het hele jaar door gegeten en balanceert alle drie de dosha’s.

De bruine Basmati korrel is ingekapseld door de zemel. Dit laagje zit vol met o.a. vezels, fosfor, en B vitamines. Door het malen wordt dit laagje eraf gehaald en is het witte Basmati. Toch zitten er in de witte nog voldoende voedingsstoffen in zoals de B vitamines. Het vliesje , de zemel , is er alleen af. Maar waar het in Ayurveda nu altijd om draait is een goede spijsvertering. En de witte Basmati is lichter verteerbaar dan de bruine. Bovendien is de witte minder belastend voor je darmen.

Omdat we nu in het voorjaar juist op wat lichtere voeding willen overgaan wordt de witte aangeraden. De bruine kan in het algemeen in de winter beter gegeten worden omdat dan de spijsvertering sterker is.

Wil je toch graag de bruine eten, en is jouw spijsvertering oké, maak dan je keuze en eet de bruine. Het gaat er immers altijd om dat je kiest wat voor jou het beste is en dat je weet waarom. Wel helpt het tóch altijd om de bruine ten minste een aantal uren te laten weken.

Ja ,dan maak je ‘m ook weer makkelijker verteerbaar.