Chyavanprash

Chyavanprash

Chyavanprash is een kruidenpasta ,bestaande uit ghee, rietsuiker of honing, Amla vruchten en veel kruiden en specerijen. Het smaakt zoet-pittig !

Wat is het? Het is een kruidenpasta, bereid volgens oud Ayurvedische receptuur, die per fabricage kan verschillen vanwege het grote aantal kruiden. Eerst even over de Amla vrucht, Emblica officinalis, ofwel de Indiase kruisbes. In Sanskriet wordt het Amalaki genoemd of dhatri, vertaald ‘de verpleger’ aangezien de plant zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft en daardoor vergeleken wordt met een verpleger. Deze vrucht is een natuurlijk bron van vitamine C, zeg gerust bom aan vitamine C.

Hoe werkt het? De vitamine C werken als sterke antioxidant die je lichaam beschermen en je immuunsysteem versterken. De hele vele kruiden die gebruikt worden zorgen voor een sterke opbouwende, voedende werking. Bovendien wordt het een Rasayana genoemd wat inhoudt dat het een verjongingsmiddel is, het vitaliseert lichaam en geest. Omdat het door de vele kruiden ook een verwarmende werking heeft is het een fantastisch product om te gebruiken in de herfst en wintermaanden. Het verhoogt je weerstand, iets wat je natuurlijk in deze periode goed kunt gebruiken. Daarnaast verhoogt het je spijsvertering, bevordert de weefselopbouw, verhoogt je energieniveau en werkt positief op je ademhalingsstelsel.

Hoe gebruik je het ? Je kunt het gebruiken als een jam, een pasta op b.v. brood. Het is wel stevig qua structuur en daarom ook goed op te lossen in wat warme melk, water of thee, gebruik 1 theelepel in de ochtend en 1 in de avond, dat is voldoende. Het kan uiteraard ook door de warme havermout.