Gestoofde kruidige savoiekool

Gestoofde kruidige savoiekool

Ingrediënten :

1 kleine savoiekool en  3 el ghee* plus extra om ui en bleekselderij te garen.

snuf Asafoetida en  1 ui, fijngesneden

1 stengel bleekselderij in schijfjes + de blaadjes voor garnering

2 worteltjes in plakjes of 1 winterpeen

10 takjes verse tijm en 3 laurierblaadjes

300 ml bouillon of eventueel witte wijn

Puree

400 g kruimige aardappels, geschild en 500 g pastinaak, geschild en/of wortelpeterselie

eetlepel peterselie, gehakt

Bereiding

Verwijder de harde buitenste bladeren van de savooiekool en snijd hem in vieren. Verhit de ghee in een ruime pan met een dikke bodem. Braad de koolparten goudbruin aan beide kanten. Neem de kool uit de pan.

Voeg wat ghee toe aan het braadvet in de pan, laat een snufje Asafoetida smelten en bak hierin de uien 5 min. zachtjes zonder ze te kleuren.

Voeg de bleekselderij schijfjes toe en bak het zachtjes mee totdat ze beetgaar worden. Voeg de worteltjes, tijm en laurier toe. Leg de kool terug tussen de groenten. Schenk de bouillon/wijn erbij, doe de deksel op de pan en stoof de kool in 40 min. zachtjes gaar. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als er teveel vocht verdampt.

Kook intussen voor de puree de aardappels en pastinaak in een laagje water met een beetje zout afgedekt zachtjes gaar. Giet het kookvocht af, en bewaar. Stamp de aardappels met de pastinaak fijn. Voeg eventueel kookvocht toe en roer goed tot luchtige puree. Breng op smaak met peper en peterselie.

Verdeel de puree over de borden, schep de savooiekool en de rest van de groenten en groente jus ernaast.

Hak de gele bleekselderijblaadjes grof en strooi eroverheen.

* i.p.v. Ghee kun je ook met kokosolie werken