Neti pot – neusspoelkannetje

In Ayurveda betekent ‘Neti’ reiniging van de bovenste luchtwegen, met name de neus en de bijholten. Met een neusspoeling wordt de hele neus van binnen gezuiverd van overtollig en verkleefd neusslijm, stof of allergenen. De gebruikte zoutoplossing ondersteunt de afweerfunctie van de neusslijmvliezen. 

Het dagelijks spoelen van de neus en neusholten met een isotone zoutoplossing is een eenvoudige gewoonte die onze bovenste luchtwegen in topconditie houden.

Al in de oudheid kende men het nut van het opsnuiven van zout water ter verlichting van o.a. verkoudheid, griep, hoofdpijn en oorpijn. Helaas is dit gebruik in onze moderne tijd uit de gratie gevallen. In Ayurveda en yoga tradities zijn neusspoelingen wel een verankerd onderdeel van de dagelijkse hygiëne gebleven. 

Gekend als Jala Neti (Jala = water en Neti = reinigen) wordt dit gebruik in het Verre Oosten al eeuwen toegepast om neus, keel en oren te reinigen en gezond te houden. Jala Neti is in bv. India dan ook zo gewoon als tandenpoetsen.

Het Neti-neusspoelkannetje Flora kan dagelijks worden gebruikt – in het pollenseizoen, bij verkoudheid of een verstopte neus zelfs meerdere malen per dag. Dagelijks gebruik van het Neti-neusspoelkannetje wordt al snel net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen.

Maar juist in het voorjaar, wanneer opgehoopt Kapha gereinigd moet worden, is deze neusspoeling heel verstandig om te doen !

Een neusspoeling gaat heel eenvoudig in zijn werk: vul het Neti-neusspoelkannetje met een lauwwarme zoutoplossing, kantel het hoofd en laat de zoutoplossing langzaam het neusgat instromen tot het water vanzelf door het andere neusgat weer naar buiten loopt. Wanneer de neusholte erg droog of gevoelig is kun je voor de spoeling een druppel sesamolie in de neusgaten smeren.

Het Neti-neusspoelkannetje Flora is vervaardigd van wit porcelein en kan probleemloos worden schoongemaakt, ontkalkt of gedesinfecteerd. Op het gladde oppervlak krijgen bacteriën geen kans. Een uitkomst in het pollenseizoen, bij verkoudheid of een verstopte neus. Een schone neus ruikt tenslotte beter…

Het zout is wellicht het belangrijkste onderdeel van een goede neusspoeling. Om de neus het minst te belasten wordt een isotone zoutoplossing gebruikt. Een isotone of fysiologische zoutoplossing is een oplossing van 0,9% (9 gram per liter) zout in water, zodat de osmotische waarde van de verkregen oplossing overeenkomt met die van de lichaamsweefsels. Een gemakkelijke referentie is dat een isotone zoutoplossing hetzelfde smaakt als een traan.

Geschikte zouten zijn o.a.: Himalaya zout (voor beginners zeer aangeraden), natuurlijk zeezout. Keukenzout is eerder af te raden omdat dit te sterk kan reageren met de gevoelige lichaamweefsels.

Vijf voordelen op een rijtje:

  1. Om vrijer te ademen. Hierdoor geeft het verlichting.
  2. Een neusspoeling vermindert de druk op de hoofdholtes waardoor o.a. symptomen van hooikoorts, allergieën en hoofdpijn, veroorzaakt door de bijholtes van de neus (sinussen), verlicht worden. Dit heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen.
  3. Het spoelen van de neus ondersteunt de natuurlijke zelfreiniging van het trilhaarepitheel en helpt slijm, stof en stuifmeeldeeltjes te verwijderen. Op deze manier worden de bovenste luchtwegen goed verzorgd, infecties vaak voorkomen, eventuele ziektesymptomen verlicht en de genezing ervan bevorderd. Het stromende water zorgt voor een venturi-effect (i.e. aanzuiging door een vacuümdruk) wat in combinatie met de zwaartekracht ervoor zorgt dat ook gesloten holtes, zoals o.a. de moeilijk bereikbare sinussen, gereinigd worden.
  4. Zo genieten ook de ogen, traankanalen en oorwegen ten volle van een neusdouche.
  5. Tot slot, Jala Neti stimuleert het zenuwstelsel, kalmeert de geest en activeert het denkproces.