Welkom herfst 2025

Vanaf 1 september is de meteorologische herfst al ingegaan, volgens een ander systeem begint de herfst op 21 september en volgens Ayurveda is de herfst/vroege winter een periode die loopt van 15 september tot 31 december.

Laat ik me daarom daar nu maar aan houden! De overgang van de seizoenen is meestal wel te merken, maar in de bijna 20 jaar dat ik me nu met Ayurveda bezig houd, is de overgang van zomer naar herfst een moment dat bij velen het meeste impact heeft. De temperatuur daalt, soms heel schommelend, soms opeens in veel graden, het wordt opeens sneller donker, je doet wat lichtjes aan en de verwarming springt ook aan wanneer je koude nachten hebt gehad. Dit kan zomaar in een korte periode gebeuren en afscheid nemen van die lange, warme, vrolijke dagen valt voor veel mensen zwaar. De warme extroverte energie van Pitta moet plaats gaan maken voor de koude introverte energie van Vata.

Het wordt nu echt aanpassen, qua voeding en levensstijl.

De Vata energie ( wind, veel lucht, droogte, onrust, kou, ) neemt toe bij iedereen en om het geheugen weer op te frissen herhaal ik eerdere adviezen die natuurlijk al honderden jaren hetzelfde zijn en blijven:

Als het koud is ga je je warm kleden, muts op, sjaal om, wollen kleding aan, en natuurlijk warmte in je voeding, comfort food, smeuïg en sappig, aardend en veel warme drankjes zoals o.a. gemberthee. Maar ook een saunabezoek of de stoomcabine kunnen je warmte bieden, net zoals een ontspannende lichaamsmassage met warme kruidenolie.

De wind, onrust en bewegingen balanceer je door regelmaat in je dagelijkse patroon te plaatsen: een ochtendroutine, elke dag op dezelfde tijd eten, en dit niet overslaan of koud, rauw eten. Begin met een warm ( havermout) ontbijt. Zachte yoga, meditatie, jezelf pamperen ondersteunen je in deze herfstperiode.

En dan de lichtheid die je ervaart in plaats van stabiliteit en het aarden. Hierbij kun je ook weer denken aan ‘aardende’ voeding. Dat wat de natuur je nu aanbiedt; pompoen, bataat, vijgen, peren, appels(gekookt, warm met wat kaneel), bieten, courgette, wortelen, venkel, basmatirijst, havermout( als warm ontbijt), amandelen, hazelnoten, Chai thee en Golden milk. Zomaar een greep uit het grote aanbod.

En als laatste de droogte, die ga je te lijf door je lichaam heel veel in te oliën ( of het te laten doen!) zo mogelijk elke dag bij je ochtendroutine of ’s avonds voor je gaat slapen. En ook nu weer veel en vaak warme dranken nemen.

Graag deel ik met jullie wat extra informatie over de massage binnen Ayurveda, deze kennis heb ik doorgekregen van Coen van der Kroon tijdens mijn opleiding bij de Academy of Ayurvedic Studies in Amsterdam

Over de kwaliteiten van Vata heb ik het zojuist gehad. De kwaliteiten van olie zijn tegenovergesteld en door dit toe te passen kalmeer en balanceer je de Vata energie. Olie is nl. zwaar, olieachtig, verwarmend, en glad, en via de huid kun je daarom Vata goed behandelen. De huid, als groot orgaan, kan zonlicht absorberen, maar ook olie als voeding voor onderliggende weefsels. Bovendien is het verbonden met het lymfeweefsel, het bloed, spier- en vetweefsel. Het is zowel naar buiten als naar binnen toe doorlatend.
Je huid is letterlijk en figuurlijk een bescherming naar de buitenwereld toe.
De uitdrukking: “Lekker in je vel zitten” kunnen we daarom goed begrijpen.

In de oude klassieke boeken worden de voordelen van een oliemassage als volgt omschreven:

  • een verjongende werking op lichaam en geest
  • een versterkende werking op weefsels
  • het geeft een goede kleur aan de huid
  • het verhoogt het immuunsysteem, werkt preventief
  • voert fysieke vermoeidheid af
  • vermindert slapeloosheid
  • bovendien kalmeert het je zenuwstelsel

Met deze informatie kun je jezelf volgens Ayurveda ondersteunen of juist tegenwerken.
Maak keuzes die voor jou haalbaar zijn en pas kleine veranderingen stapsgewijs toe.
Weet dat je welkom bent in de praktijk voor een ontspannende lichaamsmassage op maandagmiddag, woensdagmiddag donderdag of vrijdag.

Een massagebehandeling duurt 5 kwartier , kost 77,= en wordt altijd afgesloten met een kop thee en de onvolprezen dadel-amandel-sinaasappelballetjes.