De zomer van 2025

In Ayurveda worden de drie energieën, dosha’s, ook verdeeld gedurende een jaar. We hebben per 15 april, ongeveer, afscheid genomen van de Kapha periode, de late winter /vroege voorjaar, en nu zijn we de energie van Pitta ingerold . Die duurt van ongeveer 15 april tot 15 september, en deze periode heet: de zomer.

En waarom zou ik nu mijn leefstijl en voeding veranderen in deze Pitta tijd??

Dat het al echt op een zomer begint te lijken merkten we de afgelopen week van 27 april tot 2 mei, met temperaturen van boven de 25 graden. Helaas is de zomer bij ons niet zo constant en verschilt het nog wel eens 10 graden of meer per week. Maar toch zal de komende periode een tijd van meer warmte zijn en dus bij iedereen verhoogde Pitta energie geven en deze kwaliteiten zijn te merken: warmte, zelfs hitte, scherpte, vloeibaar. Allemaal eigenschappen die je in jezelf opmerkt en in je omgeving. Door warmte van buitenaf kun je zelfs een opgestookt gevoel krijgen wat ook weer kan leiden tot frustratie, boosheid en geïrriteerdheid, een kort lontje….

Bij een Pitta brandt het spijsverteringsvuur, de Agni, uitstekend en velen zullen dat in deze periode ook ervaren, maar in feite werkt de spijsvertering iets rustiger omdat je systeem heel druk is om de hitte uit je lichaam te werken. Daarom heb je zomers minder trek en is het goed om matig te eten, verkoeling en kalmte te zoeken in je leefstijl en voeding en verhittende producten te matigen zoals koffie, alcohol, chili, pepers, curry’s enz.

Je voeding:

Wat je nu goed kunt nemen zijn salades, als hoofdmaaltijd maar dan met bijvoorbeeld gekookte linzen en groenten van het seizoen. Ook rijst, granen, haver, bieten, bloemkool of broccoli, wortel of bataat, venkel en courgette zijn fijn in deze tijd.
Allerlei heerlijk zon gerijpt vers fruit is er nu in overdaad; meloen, nectarines, ananas, perziken, appels, framboos, mango, kersen, en eet dit van harte !!
De bittere smaak is goed te vinden in groene bladgroenten, paardenbloem, aloë vera, kurkuma. En de wrange smaak zit in granaatappelpitten, alfalfa, bonen, linzen.
De kruiden dille, munt, saffraan, komijn, venkel en verse koriander mogen in deze tijd dagelijks gebruikt worden. De verse koriander heeft een buitengewoon verkoelende eigenschap dus daarvan eet je in de zomer nooit teveel .

Om je Agni niet te verzwakken blijft het wenselijk om niet ijskoud te drinken….neem een smoothie, water, muntthee, rozenwater op kamertemperatuur, zo ondersteun je je spijsvertering.
Het is al vaak gezegd maar toch haal ik de louterende KKV thee nogmaals aan. Je neemt van de volgende zaden elk 1 eetlepel: Komijnzaad, Korianderzaad, Venkelzaad. Je kookt 1 liter water en laat dit kruidenmengsel ongeveer een kwartiertje zachtjes meekoken. Dan zeef je het, bewaart het in een thermoskan en drinkt dit de dag door, kleine kopjes eventueel met water wat lauwer gemaakt. Het verkoelt van binnen, zonder dat het je agni verzwakt ! Dat is toch wat we willen?

Je leefstijl:

Om te koken is kokosolie of ghee nu het fijnst om te gebruiken en wanneer je jezelf met lauwwarme olie wilt masseren is kokosolie, naast rozenolie, ook een super idee! De Agnifabriek blijft geopend gedurende de zomer dus je bent altijd welkom voor een ontspannende, verkoelende lichaamsmassage!

Als laatste een overbodige opmerking. Doe je dingen die je moet doen vroeg in de ochtend, sta gerust om zes uur op, de lucht is sattvisch en fris. Volg je dagelijkse routine, douche, ontbijt, ga hardlopen, wassen, eten voorbereiden, met de hond uit, whatever je op je programma hebt en probeer daarna de dag door rust en kalmte te bewaren, verkoeling te zoeken, wanneer het kan in het koele bos of bij het water, en te matigen met eten en drinken.

Zo kom je met zonnehoed en zonnebril, katoenen of linnen kleding in witte, blauwe of groene tinten zonder al teveel beproevingen, goed de zomer door.

Geniet van de prachtige geuren en kleuren en wees dankbaar !