Soms in een week 10 graden verschil, ons lichaam moet zich onophoudelijk aanpassen…. De zomer was bijzonder dit jaar en het leek wel of er geen najaar zou komen maar toch. Het is goed om intuïtief te gaan voelen wanneer deze verandering gaat beginnen.
Er verandert veel, zowel fysiek als mentaal. Misschien springt de verwarming soms ’s morgens al even aan en vind je dat zelfs prettig. Je zult i.p.v. de verkoelende komijn-koriander-venkel thee behoefte gaan krijgen aan een kop verwarmende Chai.
De koude salade ga je vervangen door warme smeuïge stoofpotten of soepen.
De herfst, en vroege winter, zijn volgens Ayurveda gerelateerd aan de Vata energie. Ook al is jouw dosha anders, toch zal je deze Vata signalen gaan ervaren: kouder,droogte, strammere stijve spieren en gewrichten,constipatie,lastiger en onrustige slaap, en misschien ook meer onrust in’ the mind’ vanwege de toename van het Vata element lucht.
Goed om in deze periode je leefstijl en eetgewoonten aan te passen na de warme zomer. Hier volgen wat tips &trucs, pas ze aan, al naar gelang wat bij jou past en wat haalbaar is.
Voeding
Denk bij voeding aan : warmte-smeuig-voedend-aardend-kalmerend, de steekwoorden voor dit seizoen!
In de winter is, ten gevolge van een lagere buitentemperatuur, ons spijsverteringsvuur sterker dan in de andere seizoenen. Daarom kunt je nu gerust iets meer aardend en voedend eten. Ook wind en kou veroorzaken verhoging van de Vata energie. Dit is goed te begrijpen wanneer je weet dat de Vata-dosha de hoofdeigenschappen luchtig, droog, koud en onregelmatig heeft. Daarom worden in de herfst en in de winter de volgende Vata balancerende adviezen gegeven.
Geef, zo vaak als het lukt, de voorkeur aan warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, pasta’s en ovenschotels, soepen, curry’s, kitcharee, pompoenen, melkproducten, bijvoorbeeld havermout, rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen en abrikozen.
Vermijdt of verminder daarentegen rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, beschuit, knäckebröd en cornflakes met koude melk
Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in Ayurveda hoog gewaardeerd vanwege de goede, gezonde eigenschappen.
Gebruik nu bij voorkeur de smaken zoet, zuur en zout. Maar scherp, bitter en wrang horen natuurlijk ook bij het smakenpalet, alleen met mate.
Kruiden die je in deze periode veel kunt gebruiken:
Kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, venkelzaad, kaneel, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum, om er maar enkele te noemen.
Laat ijskoude dranken staan – drink in plaats daarvan iets warms, bijvoorbeeld Vata-thee, en het regelmatig drinken van gekookt, warm water is zeer aan te bevelen. Je kunt het dan in een thermoskan doen en in kleine slokjes over de dag verdeeld opdrinken.
Ook de Chai thee of Golden milk of een bekend kopje warme anijsmelk zijn dranken die je heerlijk kunt nemen in de herfst.
Laat stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee achterwege. Ze brengen Vata snel uit evenwicht.
Leefstijl
Comfort yourself!
Haal je flanellen pyjama uit de kast, draag onderhemdjes, zorg dat je voeten warm blijven, wollen sokken en pantoffels, pak een sjaal en een muts.
Drink veel warme thee, want de droogte slaat ook toe in je lichaam, dus blijf hydrateren.
Ga jezelf in-oliën of boek regelmatig een Abhyanga lichaamsmassage. De gewrichten kraken meer (door kou en lucht ), en daarom is een warme olie massage nu zo fijn. Ook de sauna en stoomcabine zijn weldadig.
Je kunt, wanneer het koud wordt en er een harde wind staat, ook je oren en neusgaten met een paar druppels sesamolie insmeren. Het beschermt je slijmvliezen en houdt ze soepel.
Pak iets vaker rust, een power napje, boek lezen, ’s avonds kaarsen aan en ontspannen. Dit doet Vata, en eigenlijk iedereen, goed !
Tijdens de overgang van zomer naar herfst kun je nog een korte reiniging doen, daarna verder in het seizoen is het af te raden omdat het teveel lichtheid en leegte kan veroorzaken wat Vata weer verhoogt.
