De onvolprezen prachtige pompoensoep

Pompoensoep voor  ruim 6 personen

1 kg pompoen in blokjes van 3 cm gesneden ( biologische pompoen hoef je niet te schillen)
2 theelepels mosterdzaad
2 eetlepels ghee, 1 theelepel geelwortel, 2 theelepels korianderpoeder

2  uien, in stukjes gehakt
3 kruidnagels
1 theelepel fenegriekzaad
1-2 gedroogde chilipepers, 2 als je het pittig wilt
1 duimpje( ongeveer 5 cm)gemberwortel, geraspt of in blokjes
½  theelepel kaneelpoeder

2 theelepels palmsuiker ( of rietsuiker)
zout & gemalen zwarte peper  (naar behoefte)
8 dl water/bouillon, warm
3 dl melk,(koe,haver,rijst,amandel), of een scheut haverroom (dan iets meer water gebruiken)
beetje  citroensap,( van  ¼ citroen)
desgewenst 2 eetlepels pistachenoten of geroosterde pompoenpitten

De ghee verhitten, dan zacht zetten en het mosterdzaad toevoegen. Bakken tot de zaadjes poppen, ze dansen dan de pan uit ( deksel erop !)                                                                                                           De geelwortel en koriander voorzichtig toevoegen, even kort meebakken .

Dan ui en rest van de kruiden toevoegen en dit geheel ongeveer 5 minuten  zachtjes  fruiten. Suiker toevoegen, en 1 minuut bakken, zachtjes roeren.Pompoen en water( bouillon)  toevoegen en aan de kook brengen, vuur laag draaien en in 20 minuten  gaarkoken.Soep pureren, melk, zout, citroensap toevoegen, goed verwarmen. Bij opdienen eventueel garneren met pistachenoten, pompoenpitten.Om van deze soep een maaltijdsoep te maken, kun je 1 kopje( gewassen ) oranje linzen toevoegen, gelijk met de pompoen en water.