Recept: Linzen,knolselderij,rode kool,hazelnoot,munt

Knolselderij en linzen met hazelnoten, rode kool en munt

Ingrediënten (voor 4 porties):

60 gr hazelnoten, grof gehakt
200 gram linzen, altijd eerst geweekt. b.v. Beluga linzen
750 ml water
2 laurierblaadjes
4 tijmtakjes
1 kleine knolselderij (650 g), geschild en in 1 cm dikke repen gesneden
4 el extra vierge olijfolie
3 el hazelnootolie
3 el (appel) azijn
zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
¼ rode kool, heel fijngesneden
4 el verse munt, fijngehakt
2 kroppen romeinse sla, (Gem slaatjes)
** buitenste bladeren verwijderd en de harten in vieren gedeeld.

Bereiding:

*Rooster de hazelnoten zo’n 10-15 minuten in de oven of in een droge koekenpan op een middelgroot vuur tot ze beginnen te geuren en helemaal goudbruin zijn. Blijf roeren en opletten, want meer dan 2 minuten hebben ze niet nodig. Zet weg om af te koelen.

*Meng de linzen, het water, de laurierblaadjes en de tijm in een pan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen, of tot de linzen zacht zijn. Giet af door een zeef. Meng de nog warme linzen (als ze zijn afgekoeld zullen ze niet alle smaken opzuigen) met de olijfolie, twee eetlepels van de hazelnoot- olie, de azijn, zwarte peper en genoeg zout.

*Doe intussen de knolselderij in een andere pan en kook die 8-10 minuten in juist genoeg zout water om onder te staan. Giet af. Voeg de knolselderie toe aan de linzen en roer goed. Proef en pas peper en zout aan.

*De rode kool snijd je in fijne reepjes. Verwarm wat ghee of kokosolie in een wijde pan en roerbak de rode kool zacht, voeg wat gemalen kaneel toe.

Pak een mooie wijde serveerschaal doe de rode kool erin, de linzen met kn0lselderij in het midden, de kleine slaatjes leg je erop. Strooi er de munt en hazelnoten over en de resterende hazelnootolie.

**De Gem slaatjes kun je rauw erbij op de schaal leggen, maar omdat het nu Vata tijd is ben ik niet meer zo van het rauwe en bak ik ze kort op de platte doorgesneden kant op een grillpan of in de koekenpan.