Wat een pruimenoogst dit jaar, vast door de warme zomer. Graag deel ik een recept van een heerlijke pruimenchutney, snel gaan maken en in potjes bewaren of in porties invriezen en als straks de herfst begint kun jij nog even van de zomer proeven….
APPEL PRUIMEN CHUTNEY
1 eetlepel ghee
1 theelepels geraspte gember
1 gedroogd pepertje, fijngemaakt
1½ theelepel komijnzaad
1 kg appels, geschild en in stukjes (goudreinet, cox, elstar)
500 g rode pruimen of ander rood fruit
2 eetlepels rozijnen
50 – 100 gram palmsuiker of rijststroop
80 ml. sinaasappelsap of water
25 gram gedroogde kokos
1 theelepel garam masala
½ theelepel zout
Rooster de kokos tot geurig in een droge koekenpan en zet even apart. Blijf erbij, dit gaat opeens snel!
Verhit de ghee en bak de gember, het pepertje en de komijn tot geurig.
Voeg al het fruit en de rozijnen toe samen met het sinaasappelsap of water en kook tot de vruchten zacht zijn.
Voeg de rijststroop of palmsuiker toe (palmsuiker maakt de chutney bruin dus rijststroop heeft in dit geval de voorkeur) en kook nog even verder tot de chutney ingedikt is.
Roer de kokos, garam masala en het zout door de chutney en serveer in een mooi schaaltje.
Uit: Yamuna’s kookboek,recept gekregen van Rada Meursing