Oil pulling, eeuwenoud en herontdekt

Oil pulling is een natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften. Deze techniek is eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde. Oil pulling wordt al genoemd in de Charaka Samhita, een van de oude teksten in het Sanskriet waar deze gezondheidsleer op is gebaseerd. Binnen de Ayurveda wordt oil pulling gebruikt voor dagelijkse mondverzorging omdat het zorgt voor minder plak, wittere tanden en een frisse adem. Het ontgift daarnaast het lichaam en verjongt. In India gebruiken mensen deze (goedkope) manier van ontgiften bij verschillende kwalen en aandoeningen. Deepak Chopra schrijft er uitgebreid over in zijn boek ‘Balans in je leven’. Totale gezondheid van lichaam en geest.’ In de jaren negentig heeft een Russische oncoloog, Dr. Fedor Karach, Oil pulling weer onder de aandacht gebracht op een artsencongres. Persoonlijk had hij goede ervaringen met de kuur die hem ondersteund hebben bij klachten van een chronische bloedziekte en zijn artritis.

Hoe werkt het?
Je neemt één eetlepel ongeraffineerde plantaardige, liefst biologische, olie in je mond en spoelt daarmee gedurende ongeveer 10 minuten door de olie langzaam in de hele mondholte en tussen de tanden en kiezen te bewegen. Kies hiervoor bijvoorbeeld
biologische sesam. Naarmate de minuten verstrijken wordt de olie vermengd met speeksel en steeds dunner. Als de tijd is verstreken spuug je de olie uit, je slikt het dus niet door. Dit kan het beste ’s morgens na tong schrapen bv. terwijl je doucht.

Volgens Bruce Fife trekken de koudgeperste oliën van nature bacteriën en toxines aan. Olie bindt ook vuil en afvalstoffen aan zich en neemt bacteriën dus mee het lichaam uit. Wanneer de olie 10-15 minuten wordt gespoeld en uitgespuugd, verlaten deze afvalstoffen zo het lichaam. Bacteriën kunnen via je mond in je bloedsomloop komen en op die manier een ongunstige invloed hebben op het lichaam. Deepak Chopra stelt daarnaast dat het lichaam kan ontgiften en helen door de meridianen in de tong die volgens Ayurveda in verband staan met de organen. Dit kun je vergelijken met de punten in de voeten die gebruikt worden bij voet-reflexologie. Het mondslijmvlies neemt snel stoffen op (denk maar aan medicijnen of vitamines die je onder de tong laat smelten), de theorie is hier dat het andersom ook werkt en dat het mondslijmvlies met behulp van Oil pulling de afvalstoffen ook weer kan afgeven. Ook activeert het de stofwisseling, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Oil pulling verbetert allerlei aandoeningen en ziektes zoals hoofdpijn en migraine, tandpijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren. Het verbetert de functie van de darmen en heeft een gunstige invloed op hart, nieren, longen, lever en bloed. Met meer energie als resultaat. Zenuwen worden sterker, spieren en gewrichten worden beweeglijker en het kan een hoge bloeddruk helpen normaliseren. Sommige mensen laten weten dat ze beter slapen en ’s morgens fitter wakker worden. Het werkt tegen gevoelige tanden, ontstoken en/of bloedend tandvlees, aften en slechte adem.