LENTE !! Maart 2022


Onveranderd gaat de natuur door met haar ritme en cyclus, de seizoenen veranderen en
hoeveel wij ook willen of kunnen: Dit houdt niemand tegen!
Gelukkig maar, wellicht zou hierover ook onenigheid komen…

De seizoenswisseling
De lente heeft zich in aangekondigd en dat je dit ziet, voelt en ruikt hoef ik niet toe te lichten.
Wat je wel gaat merken is dat nu, in het vroege voorjaar, de opgehoopte Kapha eigenschappen
zich tonen: er is veel zwaarte, vocht opgehoopt in het lichaam met de kwaliteiten koud en
langzaam en dit merk je omdat de temperatuur in de atmosfeer omhoog gaat en die Kapha
begint “te smelten”. Voorjaarsmoeheid, verkoudheid, snotneuzen, niezen, een zwaar gevoel of
gemoed hebben.
Herkenbaar ??? Dan héb je het al opgemerkt en kun je er iets aan doen !


Wat te doen?
Je spijsvertering wordt door dit nieuwe seizoen beïnvloed en het is daarom raadzaam nu je
voeding aan te passen. In het algemeen geldt; lichter eten, meer verwarmende kruiden
gebruiken zodat Kapha ‘opbrandt’. Eet de groenten die het seizoen nu aanbiedt: asperges,
verse salade in kleine hoeveelheid als bijgerecht, kolen, bleekselderij, de eerste aardbeien,
worteltjes, broccoli, kiemen, radijsjes
Voeg veel verwarmende kruiden toe aan je maaltijden : verse gember, zwarte peper, pippali,
mosterdzaadjes, ajwain, chili (niet overdrijven als je al een Pitta constitutie hebt ),
kardemom, kruidnagel en kaneel. Maar ook verse dragon, bonenkruid, mierikswortel en
peterselie! Allemaal kruiden die helpen het teveel aan Kapha op te ruimen en als zoetmiddel
kun je biologische honing gebruiken.
Gebruik lichte granen bij je maaltijden zoals quinoa, boekweit, gierst, mais. Ook rode linzen,
aduki bonen en natuurlijk de mungbonen ( de hele, groene waaruit taugé ontspruit ) of de
gespleten gele, Mungdal, (die zelfde groene, maar dan zonder schilletje) .
Eet eens regelmatig Kitcharee, de favoriet van Ayurveda, licht verteerbaar en toch
voedend.

En even aandacht voor Lassi…….
En wat in Ayurveda veel geprezen wordt is de drank Lassi. Dit is echt aan te bevelen in deze
Kapha periode omdat het een reinigende en spijsvertering bevorderende werking heeft.
Je maakt dit eenvoudige drankje door 1 deel (zo vers mogelijk) biologische yoghurt te mengen
met 4 delen water. Goed mixen tot het schuim er op komt, dat schep je eraf (reden, het is wat
vetter) en dan ga je het nog lekkerder maken door er b.v. komijnpoeder door te mengen met
een snufje zout (=hartige lassi) of een scheutje rozenwater met een beetje gemalen
kardemom (= zoetere lassi), eventueel zoeten met wat honing.
Ook in dit soort gerechten mag je strooien met verse kruiden . Wat dacht je van verse munt of
peterselie ? Word lekker creatief en geniet van deze drank gedurende de maaltijd of na een
maaltijd. Het is wel wenselijk om de bereide Lassi dezelfde dag op te drinken . In
tegenstelling tot de verzwarende eigenschappen van yoghurt( wat lastiger te verteren is)
alleen is het nu juist licht verteerbaar , ondersteunt je spijsvertering en geeft energie !
Proberen dus !!