Het voorjaar van 2023

Veranderingen zijn voortdurend om ons heen. Het ene seizoen rolt zo door in het volgende.
Volgens Ayurveda heeft elk seizoen een grote invloed op ons leven, en onze gezondheid.

In de oude teksten wordt een aantal waardevolle suggesties gegeven die je kunt toepassen in je dagelijkse leven. Wel is het goed om te weten dat het per persoon aangepast moet worden, er is namelijk nooit één soort leefstijl die voor iedereen geldt.

Dat maakt Ayurveda zo uniek en als je hier meer over leest en je het stap voor stap kunt toepassen ben je je zelfbewustzijn aan het ontwikkelen en op weg naar betere gezondheid. Onze innerlijke wereld wordt beïnvloed door de buitenomgeving en dat kun je als volgt zien: Wanneer de atmosfeer vochtig, langzaam, koud en nat is zoals in de winter zal dat de kwaliteiten in je lichaam ook verhogen en dat veroorzaakt veel slijm, verkoudheid en hoesten. Deze Kapha energie hoopt zich gedurende de winter langzaamaan op. Om die reden wordt het staartje van dit seizoen nog steeds beïnvloed door de Kapha energie; immers deze periode heet volgens Ayurveda late winter—-vroeg voorjaar .

En dat is het: vroeg voorjaar, want hoewel het vandaag koud is en regent zie ik toch een groene waas ontstaan en terwijl ik dit schrijf word ik getrakteerd op een concert van de merel….!

Wat word ik daar blij van ; een nieuw begin, belofte van de natuur !
Omdat ik van het gezang van de merel zo gelukkig word….een kleine ode aan deze vogel door het plaatsen van een gedicht van Rutger Kopland:

Er is iets in de zang van een merel, het is voorjaar, je wordt wakker
je ligt te denken in de nacht
het raam staat open – er is iets waarvan die vogel zingt
en je denkt aan wat je moet opgeven

er is iets in je dat leeg is en het stroomt vol, met het zingen van die merel.