Herfst 2022

Herfst 2022

Geliefd, gehaat, zeer welkom, koud, verguisd, bah! nat en wind, I love Indian Summer
Ik heb er naar uit gekeken, na die hitte…”
Ik zie er tegen op, die donkere dagen…”

Op zoveel verschillende manieren wordt er gereageerd op de herfst !

Hoe is dat voor jou ???

Volgens Ayurveda is met de herfst de Vata periode aangebroken en dat betekent je weer aanpassen aan een nieuw seizoen. Bij iedereen gaat, door invloed van buitenaf, de Vata energie omhoog in deze periode.

Dat betekent: koude, droogte, wind, onrust en bewegingen door het lucht element, lichtheid

Allemaal eigenschappen ( weet je nog? de 10 paren van tegenstellingen…??) die horen bij Vata en die ook jou uit balans kunnen brengen. Hoogste tijd om de tegenovergestelde eigenschappen toe te gaan passen en je bent super Ayurvedisch bezig wanneer je jezelf, fysiek en mentaal ondersteunt i.p.v. tegenwerkt en hierdoor werk je aan je eigen gezondheid.

En hoe ga je dat doen ??

Als het koud is ga je je warm kleden, muts op, sjaal om, wollen kleding, en natuurlijk warmte in je voeding, comfort food, smeuïg en sappig, veel warme drankjes, gemberthee enzovoorts.

De droogte ga je te lijf door ‘dat lijf’ heel veel in te oliën ( of het te laten doen!) zo mogelijk elke dag bij je ochtendroutine of ’s avonds voor je gaat slapen. En ook nu weer veel en vaak warme dranken nemen.

De wind, onrust en bewegingen balanceer je door regelmaat in je dagelijkse patroon te plaatsen: ochtendroutine, elke dag op dezelfde tijd eten, niet overslaan of koud, rauw eten.Begin met een warn ( havermout) ontbijt. Zachte yoga, meditatie, jezelf pamperen

En als laatste de lichtheid die je ervaart in plaats van stabiliteit en aarden. Hierbij kun je ook weer denken aan ‘aardende’ voeding. Dat wat de natuur je nu aanbiedt; pompoen, bataat, vijgen, peren, appels(gekookt, warm met wat kaneel), bieten, courgette, wortelen, venkel, basmatirijst, havermout( als warm ontbijt), amandelen, hazelnoten, chai thee en golden milk.

Dit zijn zo wat voorbeelden die aardende eigenschappen hebben, maar ook een saunabezoek of de stoomcabine kunnen je warmte bieden.