Heerlijke Herfst

Na een lange lange zomer waarin we naast alle mogelijke beperkingen zo ongelofelijk hebben mogen genieten van het prachtige weer, kwam daar toch opeens vorige week ‘de omslag’.

Met het uitlaten van de hond ’s morgens moesten opeens de laarzen aan vanwege het vocht, heb ik me eindeloos verbaasd over, en verrukt genoten van de schitterende spinnenwebben op de hei.

De verwarming sprong opeens ’s morgens aan en meerder keren hebben wij gekeken of de thermostaat misschien stuk was omdat we het ’s avonds zo kil vonden.

Het was plots niet meer aangenaam om buiten te eten en er kwam een zachte gele rozige gloed over al het blad aan de bomen. De eikels van de eikenbomen dansten als een malle op het dak en we konden maar 1 conclusie trekken: Het seizoen verandert, de herfst laat van zich horen, zien, ruiken en voelen.

En wat dan te doen…?

Je kunt nu beginnen met je leefstijl en voeding aan te passen en zo ga je preventief te werk en probeer je gezond te blijven, precies zoals Ayurveda het bedoelt heeft.

Om je geheugen even op te frissen benoem ik de eigenschappen van het Vata-seizoen, de herfst, die van ongeveer half september tot ongeveer einde december loopt.

De 10 paren van tegenstelling vind je overal in terug en je weet: Ayurveda is het vaststellen van disbalans en door tegenovergestelde eigenschappen toe te passen, weer evenwicht te creëren. Gezondheid = in balans zijn.

Bij de herfst, de Vata tijd waarin bij iedereen de Vata energie verhoogt, zijn de volgende eigenschappen van toepassing en ik reik meteen een paar ideeën aan.

Hoe zat het ook al weer?

Koud balanceren met warme kleding, comfort-food, sauna, massage, thee i.p.v. koud water, 

Beweeglijk balanceren met verstilling in boswandeling (zonder mobieltje!), meditatie, yoga,

Droog, meer gebruik van ghee in je maaltijd, een massage boeken, haarmaskertje met avocado-olie,

Licht, geen lichte maaltijden zoals salades nemen, maar stoofpotten, curry’s, linzenschotels

Ruw, droogte opheffen door olie massage en schorre stem helpen met sesamolie in de mond, (zie artikel oil-pulling)

Het valt dus wel mee!

Zo zie je hoe je eenvoudig maar doeltreffend mee kunt gaan met the flow van dit seizoen.

Zoek het in ‘comfort-food’, in de warmte thuis, je kleding, je leefstijl en ondersteun op deze manier je eigen constitutie plus de eigenschappen van de herfst in plaats van ze tegen te werken.

En meteen aan de slag!

Bij de recente activiteiten vind je een recept van een gerecht dat precies de overgang van zomer naar najaar vertegenwoordigt. Ik heb het gebaseerd op een recept van Jasmine Hemsley en aangepast naar deze tijd.