En het werd weer zomer…..

Het is 21 juni geweest en dat betekent volgens onze kalender dat dat de langste dag was . De zon ging op om 05.19 en pas onder om 22.04 .Bijna 17 uur licht op een dag en dat is te merken ook, want wát hebben we al veel zomer gehad terwijl het nu pas ‘echt’ gaat beginnen

Volgens Ayurveda is dit het Pitta seizoen en bij iedereen zijn deze Pitta kwaliteiten te merken: warmte, zelfs hitte, scherpte, vloeibaar. Allemaal eigenschappen die je in jezelf opmerkt en in je omgeving. Door warmte van buitenaf kun je zelfs een opgestookt gevoel krijgen wat ook weer kan leiden tot frustratie, boosheid en geïrriteerdheid, een kort lontje….

Bij een Pitta brandt het spijsverteringsvuur, de Agni, uitstekend en velen zullen dat in deze periode ook ervaren,maar in feite werkt de spijsvertering iets rustiger omdat je systeem hartstikke druk is om de hitte uit je lichaam te werken. Daarom heb je zomers minder trek en is het goed om matig te eten, verkoeling en kalmte te zoeken in je leefstijl en voeding en verhittende producten te matigen zoals koffie, alcohol, chili curry’s enz.

Wat je nu goed kunt nemen zijn salades, als hoofdmaaltijd maar dan met bijvoorbeeld gekookte linzen en groenten van het seizoen. Ook rijst, granen, haver, bieten, bloemkool of broccoli, wortel of bataat,venkel en courgette zijn fijn in deze tijd.

Allerlei heerlijk zon gerijpt vers fruit is er nu in overdaad; meloen, nectarines, ananas, perziken, appels, framboos, mango, kersen, en eet dit van harte !!

De bittere smaak is goed te vinden in groene bladgroenten, paardenbloem, aloë vera, kurkuma. En de wrange smaak zit in granaatappelpitten, alfalfa, bonen, linzen.

De kruiden dille, munt, saffraan, komijn, venkel en verse koriander mogen in deze tijd dagelijks gebruikt worden ! De verse koriander heeft een buitengewoon verkoelende eigenschap dus daarvan eet je in de zomer nooit teveel .

Om je Agni niet te verzwakken blijft het wenselijk om niet ijskoud te drinken….neem een smoothie, water, muntthee, rozenwater op kamertemperatuur, zo ondersteun je je spijsvertering.

Om te koken is kokosolie of ghee nu het fijnst om te gebruiken en wanneer je jezelf met lauwwarme olie wilt masseren is kokosolie, naast rozenolie, ook een super idee!

Het is al vaak gezegd maar toch haal ik de louterende KKV thee nogmaals aan. Je neemt van de volgende zaden elk 1 eetlepel: Komijnzaad, Korianderzaad, Venkelzaad. Je kookt 1 liter water en laat dit kruidenmengsel ongeveer een kwartiertje zachtjes koken. Dan zeef je het,bewaart het in een thermoskan en drinkt dit de dag door, kleine kopjes eventueel met water wat lauwer gemaakt. Het verkoelt van binnen,zonder dat het je Agni verzwakt ! Dat is toch wat we willen?

Als laatste een overbodige opmerking. Doe je dingen die je moet doen vroeg in de ochtend, sta gerust om zes uur op, de lucht is sattvisch en fris. Volg je dagelijkse routine, douche, ontbijt, ga hardlopen, wassen, strijken, stofzuigen, eten voorbereiden, met de hond uit, ‘whatever’ je op je programma hebt en probeer de dag door rust en kalmte te bewaren, verkoeling te zoeken ,wanneer het kan in het koele bos of bij het water, en te matigen met eten en drinken.

Zo kom je met zonnehoed en zonnebril, katoenen of linnen kleding in witte,blauwe of groene tinten zonder al teveel beproevingen, goed de zomer door.

Geniet van de prachtige geuren en kleuren en wees dankbaar !