Het bijzondere voorjaar van 2020

De lente, deze lente van 2020 zal ons nog lang heugen….. 

Daar,waar het seizoen wisselt van winter naar lente, lijkt het of de aarde ook een wisseling doormaakt. Zij stuurt ons,lijkt wel,een boodschap, een wake-up call, een teken. We worden teruggeplaatst in ons huis, in onszelf om ons bewust te worden van gedachten,gevoelens, wensen en dromen. Een totale herijking….mooi woord : het opnieuw bepalen aan welke normen iets moet voldoen ! We worden teruggeplaatst om weer (meer) tijd te besteden aan dierbaren,buren en beter te luisteren naar elkaar. Onze innerlijke wijsheid is altijd aanwezig maar oh,zo ver weggestopt en soms verwaarloosd door onze drukke,hectische leefstijl.

In Ayurveda gaat het om voeding,leefstijl,lichaam,geest en ziel,alles met elkaar verbonden en als kleine micros deel uitmakend van de grote natuur, de macros.

Vandaar dat ook in deze chaotische tijd ( en eigenlijk chaotisch omdat we het zelf niet kunnen sturen,regelen of controleren) je voeding en leefstijl heel belangrijk is en het is verstandig om dit aan te passen omdat de lente begonnen is !

Van de winterperiode die koud,zwaar,langzaam en statisch is naar het voorjaar waar licht,nieuw leven,warmte zon en beweging een grote rol spelen. In deze periode ,de late winter,vroege voorjaar, verhevigt de Kapha energie en om dit weer in balans te houden is het een goed moment, in alle opzichten, om te reinigen en lichter te gaan eten.

Je verhoogt hiermee je immuunsysteem, belangrijker dan ooit, maar helemaal nu.

Uiteraard gebruik je deze leefstijl en voedingsadviezen om preventief je gezondheid te ondersteunen, maar wanneer je ook maar ‘iets’ van het Corona virus denkt te hebben raadpleeg direct je arts en volg de RIVM maatregels op !

Oké, hier volgen de voedingsadviezen voor de vroege lente:

 • Kitcharee, meerdere keren per week ,verhoogt je gezondheid en je spijsvertering krijgt een oppepper,zie recept bij de Activiteiten

 • Mungdalsoep, als lunch of avondmaaltijd, ook een paar keer per week

 • Veel verse groenten zoals raapsteel,winterpostelein,asperges,andijvie,spinazie,paksoi

 • Fruit, wat er wordt aangeboden,vooral blauwe bessen,appels sinaasappels

 • Lichte granen zoals quinoa,gerst,linzen,basmati rijst,mais

 • Gebruik schaamteloos kruiden, peterselie,dille,tijm,rozemarijn,verse gember,  pippali,komijn-,venkelzaad.

 • Vermijd teveel de smaken zoet,zuur en zout en verhoog scherp,bitter en wrang

 • Vermijd koude yoghurt, beperk zuivel, geen ijs het verlaagt allemaal je Agni (je spijsverteringsvuurtje) en het verstopt de kleine fijne kanaaltjes in je lichaam.

En dan nu de leefstijltips voor de vroege lente:

 • Wanneer het weer kan, zoek de warmte op zoals een sauna of neem een reinigende massage met drogende poeder

 • Probeer te blijven bewegen,elke dag een flinke wandeling is ook super,maar houd de aangegeven afstand en RIVM adviezen.

 • Voel de helende werking van delen,helpen en geven met en aan anderen

 • Doe actieve yoga houdingen en mediteer .

 • Drink regelmatig warme dranken zoals gewoon heet water of kruidenthee

 • Gedurende deze periode is regelmatig een stoombad voor neusholtes en longen fantastisch ! Een paar keer per week, wel daarna een half uurtje binnen blijven. Het werkt als volgt: Pannetje met water koken, zet het vuur uit voeg een handvol stoomkruiden toe (bv. rozemarijn,tijm,eucalyptus,kamille,salie). Je kunt ook zakjes stoomkruiden kant en klaar kopen van Jacob Hooy. Dit laat je een paar minuten trekken , je doet een handdoek over je hoofd en gaat de heerlijke kruidenstoom inhaleren. Een paar diepe ademhalingen afwisselend met neusademhaling. Doe dit voor ongeveer 10 minuten. Het is een weldaad voor je slijmvliezen.

 • Tot slot: probeer je gedachten positief te houden. Het is voorjaar en de natuur biedt ons zoveel moois, ook een reden om dankbaar te zijn. Ook al van het naar buiten kijken kun je blij worden, maar zitten in een tuin of op een balkon, wandelen in een bos kan je ook al dankbaar maken. Ik realiseer me dat er ook veel zorgen kunnen zijn, terecht, over de toekomst of misschien wel klachten die je hebt, zelf of een familielid of dierbare.