Appel-Abrikozen Chutney

Appel-abrikozen chutney

ongeveer 6 personen

Bijna elk soort appel kan hiervoor gebruikt worden. Neem wel stevige, rijpe appels en geen appels die te groot en melig zijn. Dit recept kan ook gebruikt worden om chutney te maken van andere soorten fruit, zoals perziken, pruimen, abrikozen, mango’s, kruisbessen en bramen.

Ingrediënten:

½ kg appels + ½ kg abrikozen

1 gedroogd pepertje

1 eetlepel ghee

1 eetlepel fijngehakte gember

1 theelepels kurkuma

2 kaneelstokjes

2 eetlepel (bio) honing, optioneel.

2 theelepels anijszaad

5 kruidnagels

Bereidingswijze:

De appels wassen en schillen en het klokhuis verwijderen.

Snij ze daarna in kleine stukjes.

De abrikozen in stukken snijden. Gedroogde abrikozen eerst weken in water.

Verhit de ghee in een pan. Als de ghee heet is, zet je het vuur laag. Daarna strooi je er het anijszaad, de kaneelstokjes, fijngemaakt pepertje, kruidnagels en gember in. Bak de specerijen onder goed roeren tot het anijszaad na ongeveer 30 seconden bruin wordt.

Voeg daarna de stukjes appel en abrikoos toe en de kurkuma.

Giet er dan een bodempje water bij.

Doe een deksel op de pan en laat de chutney 15 minuten doorkoken, terwijl je er vaak in roert. Voeg zo nodig nog wat water toe.

Als de vruchten zacht zijn, draai je de vlam hoger en blijf roeren tot de chutney dik begint te worden.

Verwijder de kruidnagels en kaneelstokjes.

Als de chutney redelijk afgekoeld is, roer je er eventueel de honing door.

De basis van dit recept komt uit Vedische kookkunst, Adiraja dasa